Yhteystiedot
Työväen Näyttämöiden Liitto
Meritullinkatu 33 A 33
FI-00170 Helsinki
FINLAND


 tnl[at]tnl.fi
Lähettäessäsi sähköpostia korvaa [at]-merkki @-merkillä.

NeljanaytelmaaAnna Krogerus, Ari-Pekka Lahti,
Tuomas Timonen ja Tove Appelgren: 

Neljä näytelmää

Nuoren Näyttämön antologia

Nuori Näyttämö -hankkeen (2013–2015) neljältä ammattikirjailijalta tilaamien näytelmien tarinat peilaavat murrosikäisten nuorten maailmaa tyylillisesti eri tavoin. Ne käyttävät rohkeasti ja raikkaasti eri lajityyppejä, pureutuvat siekailematta myös aikuiseksi kasvamisen arimpiin kipukohtiin – unohtamatta aikamme yhteiskunnallisia pelkoja ja uhkakuvia.

Toimittanut: Inke Rosilo.
Suomentaja: Liisa Urpelainen / Ruotsintaja: Anna Simberg, Jan Nåls ja Annina Enckell

Kustantaja: Työväen Näyttämöiden Liitto r.y. ja ntamo, 2015

Näytelmien tekijänoikeudet siirtyvät 2016 alusta kirjailijoille ja ovat harrastaja- ja ammattikentän toteutettavissa. Näytelmien kohderyhminä ovat 13–19-vuotiaat, joko tekijöinä tai katsojina. 

Hinta 20,- euroa + postitus- ja käsittelykulut 5,- euroa.

Tilaukset: paivi.vuorinen(at)tnl.fi  tai   (09) 2511 217


Tove Appelgren: ZOO 
Ruotsin kielestä suomentanut Liisa Urpelainen. Tapahtuu tulevaisuudessa.
Noin 11 henkilöä.

ZOOssa osa maailmaa on tuhoutunut ja jäljellä on vain nuoria, jotka taistelevat tunteettomien robottien ja teknologian kanssa. Tulevaisuuteen sijoittuva ZOO kuvaa tuhoutumisen jälkeistä konemaailmaa painajaismaisella tavalla. Kukaan ei ole nähnyt luontoa, vaikka siitä puhutaan.

Lopussa yleisö osallistetaan mukaan. Kaiken tapahtuneen paljastetaan olevan osa koetta siitä, miten ihmiset elävät koneiden kanssa ja tätä ihmiset ovat tulleet katsomaan kuin eläintarhaan. Näytelmän henkilöiden nimet muistuttavat menneestä maailmasta vailla kontekstia: Jaffa, Pepsi, Nessu, Kleenex, Lambi, Ajax, Fairy, Kaffe, Juice, Topz. Myös ihmisen ja koneen välinen dialogi on arkisen tunnistettavaa, mutta absurdin hauskaa.


Anna Krogerus: Kaarna.
Tapahtuu1980–90-lukujen pikkukylässä Kenttaalla sekä nykyajassa.
6–7 henkilöä.


Nelikymppinen sarjakuvapiirtäjä Pekko tekee sarjakuvakirjaa nuoruutensa ihastuksesta Kaarnasta. Tämä ajautui 15-vuotiaana suhteeseen nelikymppisen miehen, Anttosen, kanssa ja katosi koskaan löytymättä, metsän puuksi muuttuen. Pekon 15-vuotias tytär Maisa löytää piirustukset ja saa tietää isänsä kipeät muistot, joita tämä peilaa tyttäreensä. Isän ja tyttären lähentyminen mahdollistuu, kun Maisa tutustuu isänsä sisäiseen maailmaan ja kokemuksiin.

Tarina kerrotaan kahdessa aikatasossa, Pekon lapsuudessa ja nuoruudessa, jolloin hänestä ja Kaarnasta tuli ystävät sekä aikuisen Pekon, sarjakuvataiteilijan ja eronneen isän nykyajassa. Maisa esiintyy vain nykyajassa ja Pekon ja Kaarnan teatteriharrastajakaverit 1980–90-luvuilla. Näytelmän syntipukkia, Anttosta, ei koskaan näytetä. Näytelmän aiheena on rikos, jota Kaarna ei tunnista, koska ei tunnista omia seksuaalisia rajojaan. Kaarna halusi vain rakastaa ja luuli myös suhdettaan Anttoseen rakkaudeksi. Pekko puolestaan vetäytyy ystävyyssuhteesta sivuun eikä myöskään tunnista omia tunteitaan Kaarnaa tai muita tyttöjä kohtaan. Murrosiän seksuaalinen herääminen karahti kiville ja kasvoi vinoon kuin Pekon ja Kaarnan lapsuudenaikainen piilopaikka, rannan käkkyrä kaarnapuu.


Ari-Pekka Lahti: Senga sengana.
Tapahtuu Pohjanmaalla nykyaikana.
3 n 3 m.


Näytelmässä on uskonnollinen perhe, Isä, Äiti, murrosikäiset Poika ja Tyttö. Tarina käsittelee seksuaalista heräämistä, seksuaalisten rajojen tunnistamista, sallitun ja kielletyn rajojen rikkomista ja rakkautta. Perheen elämä mullistuu ja Pojassa puhkeaa sairaalloinen mustasukkaisuus, kun Sisko löytää jääkiekkoilevan ja miehekkään poikaystävän, Jyrkin. Sisarusten kiintymys toisiaan kohtaan on niin syvää, että mieheksi kasvamisen kanssa kipuileva ja siitä koulukiusattu Poika karkottaa Jyrkin väkivalloin pois kuvitellen näin pelastavansa siskon.

Sisarusten keskinäinen rakkaudenharjoitus on ollut mansikoidensyömisrituaali. Poika löytää erikoista apua rakkaudennälkäänsä paikkakunnalle muuttaneen, toiselta puolen maapalloa tulleen köyhän orpotytön, nyt maksullisen naisen kanssa, joka ohjaa pojan kohti aitoa rakkautta ja itsensä hyväksymistä.


Tuomas Timonen: Keltainen pallo eli suomalainen yksinäisyys.
Tapahtuu nykyaikana.10 henkilöä.


Pienessä helsinkiläisessä harrastajateatterissa harjoitellaan kokeellista näytelmää Keltainen pallo. Enää viikko ensi-iltaan, eikä yhtään lippua ole myyty. Teatterilla ei ole johtajaa, eikä näytelmällä kirjailijaa, mutta ohjaaja kuitenkin ja hänen luokseen pelmahtaa kuusi tunnistettavaa suomalaista karikatyyrihahmoa: Rehellinen Työmies, Yksinhuoltajaäiti, Peräkammarin Poika, Lapin Tyttö, Katkera Vanhus ja Pissis etsien ohjaaja ”Smeetsiä”, joka kirjoittaisi heidän tarinansa.

Italialainen näytelmäkirjailija, Luigi Pirandello, on sanonut, että kuusi näyttelijää on juuri sopiva määrä kaaoksen aikaansaamiseksi näyttämöllä. Suomalaisen yksinäisyyden stereotyypit ovat tässä Pirandellon inspiroimassa näytelmässä käyttökelpoinen katalysaattori, jonka avulla kirjailija suorittaa viiltävän kepeän ja koskettavan syväpesun, puhdistumisrituaalin. Sen tuloksena loppu on onnellinen ja yhteisöllinen.

Näytelmäesittelyt: Merja Turunen


----------------------------------------------------------------------------------------


Raisa Niemi:
Ikään katsomatta - Kansainvälinen Lasten Teatteritapahtuma
Kuusankoskella 20 vuotta

Julkaisija: Työväen Näyttämöiden Liitto r.y.
Painopaikka: Painokotka Oy, Kotka 2007
ISBN 978-952-92-2089-2 (75 s.)
Hinta 10,- euroa (sis. postikulut)


Raisa Niemi:

Vahva näyttö - Työväen Näyttämöpäivät 1996-2006

Työväen Näyttämöpäivät juhli 30-vuotismerkkipäiväänsä tammikuussa 2006. Juhlavuoden kunniaksi julkaistiin 10-vuotishistoriikki, joka käsittää festivaalivuodet 1996-2006.
Julkaisija: Työväen Näyttämöiden Liitto ry ja Työväen Näyttämöpäivien Kannatusyhdistys ry.
Painopaikka: Painokotka Oy, Kotka 2006
ISBN 952-91-9733-0 (60 s.)
Hinta 10,- euroa (sis. postikulut)toim. Anneli Kanto:

100 näytelmää - Esittelevä näytelmäluettelo

Näytelmäluettelo sisältää lyhyen esittelyn sadasta näytelmätekstistä. Näytelmätekstit on valittu pitäen mielessä harrastajateatterien tarpeet. Kirjo on laaja: kokoillan näytelmiä, lastennäytelmiä, musiikkinäytelmiä ja pienimuotoisia tekstejä.
Julkaisija: Työväen Näyttämöiden Liitto ry ja Suomen Harrastajateatteriliitto ry (2000)
ISBN 952-91-2735-9
Hinta 5,- euroa (sis. postikulut)

 

Stanislavski Konstantin:

Näyttelijän työ

Ohittamaton perusteos kaikille, jotka ottavat näyttelijäntyön vakavasti.

Mitä on näyttelijätaide? Mikä on luova tila ja miten sen voi saavuttaa? Entä maaginen jos, emotionaalinen muisti ja alateksti? Miten saavuttaa inspiraatio tietyllä kellonlyömällä? Miten välttyä rutiinimaisuudelta? Stanislavskin Näyttelijän työ on alansa ohittamaton klassikko.
Venäläisen näyttelijän, ohjaajan ja pedagogin Konstantin Stanislavskin teos Näyttelijän työ 1 ja 2, oppilaan päiväkirja on näyttämötaiteen klassikko, näyttelijäntyön ohittamaton perusteos. Stanislavskin (1863–1938) ”järjestelmä” on systemaattinen tapa opettaa näyttelijän ja ohjaajan työtä ja luoda aito vuorovaikutus näyttämön ja katsomon välille.
Vaikka Stanislavski loi systeeminsä usean vuosikymmenen aikana 1800-luvun lopulta 1900-luvun alkuvuosikymmenille, hänen oppinsa ovat yhä moderneja ja tänä päivänä korvaamattomia niin teatterissa, elokuvassa, oopperassa ja muissa esittävissä taiteissa.
Stanislavskin laaja tutkimustyö on nousemassa uuteen arvostukseen niin Amerikassa, Euroopassa, Venäjällä kuin Pohjoismaissakin. Näyttelijän työ 1 ja 2 on Venäjällä kouluttautuneen teatterintekijä Kristiina Revon useita vuosia valmistelema uusi suomennos, joka päivittää ja tarkentaa lukuisia Stanislavskin keskeisiä termejä ja ajatuksia tähän päivään.
Näyttelijän työn kaksi ensimmäistä teosta julkaistaan nyt yhtenä kirjana, joka sisältää paljon Suomessa ennen julkaisematonta materiaalia.

ISBN: 978-951-31-5845-3
Luokka: 77.1
Koko: 151 x 228 mm
Sivuja: 933
Sidos: Sidottu 
Suomentaja: Kristiina Repo
Kannen tekijä: Mika Kettunen
Ilmestyy: toukokuu 2011

Teksti: www.tammi.fi

 

Kirjaa voi tilata Työväen Näyttämöiden Liiton toimistosta hintaan 30€ (+ posti- ja käsittelykulut). Tilaukset: paivi.vuorinen(at)Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  tai puh. 09 2511 2172.